Kuchnie świata – jak to się sprawdza u nas?

chinese-food

Polacy, jako że są narodem mocno przywiązanym do tradycji, uwielbiają tradycyjną, polską kuchnię. Bo gdzie indziej znajdziemy chrupiące golonki z pieca, aromatyczny żur z białą kiełbasą czy domowe pierogi?

Mimo dostępności tych smakołyków, coraz częściej sięgamy po potrawy egzotyczne. Pizza, hamburger czy nawet krewetki już niemal na dobre zadomowiły się w naszym menu. Dziś sięgamy coraz dalej, coraz odważniej. Dzięki bezproblemowej możliwości znalezienia produktów zagranicznychw sklepach i hipermarketach, możemy przygotować niemal każdą potrawę, na jaką mamy ochotę. Owoce morza możemy zdobyć świeże. Prawdziwy rosyjski kawior nie jest dla nas żadnym wyzwaniem, a gorące indyjskie przyprawy możemy dostać niemalże w każdym hipermarkecie. Na co więc najczęściej się decydujemy? Jak u nas wygląda kuchnia odmienna od naszej?

Otóż Polacy stali się niesamowitymi wielbicielami kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Sushi lubi prawie każdy z nas, kto miał okazję go spróbować. Przyprawy i warzywa stosowane w kuchni chińskiej sprawiają, iż czujemy się lepiej. Chińczycy cieszą się doskonałym zdrowiem przez cały okres swojego życia. Dziś jesteśmy pewni, że wszystko to dzieje się za sprawą tamtejszej kuchni. Z kolei potrawy indyjskie przebojem wkroczyły w nasze skromne progi. Miks kolorów i zapachów działa na nas jak wabik. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy, że potrawy te bywają bardzo ostre, dlatego indyjskie jedzenie najpierw trzeba nauczyć się jeść. Ale kto raz spróbuje, będzie często wracał do tej kuchni.

Powinniśmy się jednak wystrzegać miejsc typu „kebeb a’la Istambuł”, prowadzonych w przyczepie na rogu dworca autobusowego i oferującego zestaw mikstur godnych Dextera. Oczywiście znajdą się i wielbiciele takich przybytków. Człowiek ceniący jednak dobrą kuchnię, będzie szukał czegoś innego.

Próbujmy nowych smaków, nie ograniczajmy się do schabowego i kapusty. Życie jest kolorowe i taka powinna być nasza kuchnia, wszak jesteśmy tym, co jemy.