Tworzymy nową kadrę pracowników

v3

Każdy, kto prowadzi własny biznes, prędzej czy później zetknie się z koniecznością zatrudnienia jednego lub więcej pracowników. Nie wydaje się nam to zbyt trudnym zadaniem. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, jak bardzo się mylimy.

Wybór pracownika to bardzo poważne zadanie i nie należy go bagatelizować. Jeśli czujemy, iż przerasta ono nasze możliwości, zawsze możemy zwrócić się o pomoc do profesjonalnej agencji, zajmującej się tego typu sprawami. Tak, czy siak należy sprawę potraktować poważnie. W końcu to osoba, którą zatrudnimy będzie dbała o nasze interesy. Na co więc warto wrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu tej czy innej osoby? Oczywiście najpierw sprawdzamy doświadczenie zawodowe. Należy pamiętać jednak, że osoba mniej doświadczona będzie bardziej otwarta na nową wiedzę, niż ktoś z bogatym CV. Powinniśmy dokładnie przemyśleć, kogo tak naprawdę chcielibyśmy zatrudnić. Bardzo ważnym elementem procesu rekrutacyjnego jest rozmowa z przyszłym pracownikiem. Szczególnie istotne jest to wtedy, gdy poszukujemy pracownika do gastronomii. Podejście do zasad BHP, kulturalny sposób bycia (szczególnie, gdy pracownik będzie miał kontakt z klientem), zaangażowanie oraz chęć pogłębiania swojej wiedzy mogą sprawić, iż zechcemy tę osobę zatrudnić. Nie sposób się tego wszystkiego dowiedzieć jedynie z CV i listu motywacyjnego.

Dbajmy o swoich pracowników, a wtedy i oni nie będą zaniedbywać swoich obowiązków.

Leave a Comment